Ce este rezonanta magnetica?
Rezonanţa magnetică este o tehnica neinvaziva complexa de imagistică medicală care permite diagnostice precise pentru o gama larga de afectiuni. Spre deosebire de radiologica conventionala sau tomografia computerizata, rezonanta magnetica nu este o tehnica imagistica iradianta.
Avantajul metodei consta in precizia in diferentierea tipurilor de tesut. Imagistica prin rezonanta magnetica utilizeaza campul electromagnetic si valurile de radiofrecventa pentru a genera imagini ale diferitelor planuri anatomice, permitand astfel examinarea cu deosebita acuratete a structurilor organismului. Avand in vedere faptul ca tesuturile moi intra in compozitia organelor, creierului, muşchilor, articulaţiilor, rezonanta magnetica este extrem de utila in diagnosticarea afecţiunilor neurologice, muculo-scheletale, ale partilor moi, inimii si vaselor de sange, organelor abdominale (ficat, pancreas, splina) si pelvine (uter, ovare, prostata, rinichi) sau in depistarea cancerului
Cand e indicata rezonanta magnetica
Tehnica este folosita, in general, pentru studierea afectiunilor localizate la nivelul capului, gatului, toracelui, abdomenului, bazinului, vaselor, glandelor mamare si scheletului osos.
Angiografia RM este o tehnica imagistica utilizata, cu sau fara substanta de contrast, in examinarea vaselor de sange din arii si organe cheie ale organismului: gat, abdomen, bazin, picioare, creier, rinichi, plamani, inima. Angiografia RM este indicata in examinarea existentei unor obstructii sau dilatari la nivelul vaselor mari de sange din torace sau abdomen (aorta), la nivelul carotidelor, in identificarea existentei unui anevrism sau a unor malformatii arteriovenoase in interiorul creierului, in detectarea prezentei aterosclerozei, a afectiunilor arterelor care iriga rinichii sau pentru vizualizarea fluxului de sange in vederea transplantului de rinichi, in evaluarea extinderii si severitatii aterosclerozei coronarelor.
De asemenea angiografia RM este indicata in afecţiuni ale ficatului, pancreasului, vezicii si cailor biliare, afectiuni ale intestinului subtire, colonului si rectului, detectarea chisturilor si tumorilor de la nivelul cailor urinare si rinichilor, tumorilor de la nivelul organelor genitale – uter, ovare, prostata, in detectarea fibroamelor, endometriozei si adenomiozei, in evaluarea anomaliilor congenitale uterine, investigarea oricarei forme de cancer, a anomaliilor de dezvoltare si tumorilor creierului, a tulburarilor de la nivelul ochilor si urechii interne. Scleroza multipla poate fi detectata cu ajutorul angiografiei RM, de asemenea si afectiunile coloanei vertebrale si discurilor intervertebrale, ale articulatiilor, ligamentelor si muşchilor si, nu in ultimul rand in investigarea malformatiilor congenitale la copii.
Gratie caracterului non-invaziv si neiradiant si contrastului tisular superior celorlalte tehnici imagistice, rezonanta magnetica face parte din protocolul de evaluare a multor afecţiuni cardiace, putand fi folosita in evaluarea anatomiei si funcţionalităţii inimii si valvelor.
Contraindicatii si riscuri
Obiectele metalice din corp sau vecinatatea acestuia interfera cu campul magnetic foarte puternic generat de aparat si pot afecta calitatea si precizia investigatiei. Astfel, pacientii cu stimulatoare cardiace, implanturi cohleare, anumite tipuri de neurostimulatoare, clipuri cerebrale si pompe de perfuzie nu pot fi supusi acestei proceduri. In cazul in care aveti valve cardiace metalice sau stenturi si proteze metalice articulare, trebuie sa anuntati personalul medical de acest lucru. De asemenea, componentele metalice din piercinguri sau tatuaje se pot incalzi, dar acest lucru este rareori o problema.
Inainte de administrarea intravenoasa a unei substante de contrast, pacientii cu insuficienta renala trebuie sa fie atent evaluati.
Este indicat ca, fara existenţa unui motiv medical intemeiat, femeile insarcinate sau care ar putea fi insarcinate sa evite procedura in primele 12 saptamani de sarcina.
In general, pentru bunul mers al examinarii, copiilor li se va administra un sedativ doar de catre personalul specializat.
Substante de contrast folosite
Pentru a creste acuratetea diagnosticului, in cazul examinarilor care vizeaza organele abdominale, sfera cardiaca si afectiunile oncologice, infectiile si bolile inflamatorii, exista posibilitatea administrarii intravenos a unei substante de contrast. Este vorba despre un compus chelat de gadolinium hipoalergenic care are proprietati paramagnetice si este vizibil pe imagini.
Pacientii vor fi informati despre necesitatea administrarii substantei de contrast, fiind necesar consimtamantul lor scris. Reactiile adverse minore care pot aparea dupa administrarea acestei substante sunt dureri de cap, stranut, greata, varsaturi, urticarie si edem. Genul acesta de manifestari apar in mai putin de 0,05 % din cazuri si, de obicei, nu necesita medicatie. Reactiile alergice majore sunt extrem de rare (aproximativ 0,03 – 0,1 % din cazuri).
Dupa administrarea unei substante de contrast care contine gadolinium, femeilor care alapteaza le este recomandat sa suspende pentru 24 de ore alaptarea la san.
In functie de tipul de examinare solicitata, procedura dureaza intre 20 si 100 de minute si, dupa terminarea ei, puteti reveni fara nicio problema la indeletnicirile obisnuite.
Beneficii
Rezonanta magnetica creste acuratetea diagnosticului, permitand stadializarea corecta a diferitelor afectiuni (tumorale, inflamatorii, metabolice sau degenerative). Superioara din anumite puncte de vedere celorlalte tehnici imagistice (radiografie, ecografie, computer tomografie, scintigrafie), rezonanta magnetica permite diagnosticul leziunilor mici din maduva spinarii si creier, evalueaza cu mare acuratete modificarile musculo-articulare, vizualizeaza vasele sangvine, caracterizeaza formatiunile tumorale sau afectiunile inflamatorii ale tesuturilor moi, apreciaza morfologia si functia cardiaca si detecteaza modificarile organelor abdominale si pelvine.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatul examinarii este formulat de medicul cu cea mai mare pregatire in interpretarea imaginilor generate de scanarea respectivei regiuni anatomice. Imagistica este o specialitate complexa si cu ajutorul rezonantei magnetice se pot diagnostica o gama larga de afectiuni. In general, rezultatul este obtinut in 60 – 120 de minute de la efectuarea investigatiei.
Laolalta cu rezultatul scris, veti primi un film si/sau un CD cu imaginile inregistrate. Preferabil este CD-ul, care are un spatiu aferent mai mare si poate fi pastrat timp indelungat. In cazul in care se urmareste evolutia in timp a bolii, acest CD va va fi de foarte mare ajutor.
Rezultatele se pot ridica de la sediul clinicii in care ati facut examinarea sau, la cererea scrisa a pacientului / apartinatorului pot fi trimise prin fax sau e-mail.