Rdiografii digitale 2D
Ortopantomograma (OPG)
Ortopantomograma in ocluzie
Radiografie ATM
Radiografie sinusuri maxilare
Radiografii intraorale
Rx retroalveolara
Rx interproximala X2 – 2filme (zona………..)
Rx interproximala X4 – 4filme (zona………..)
Status radiologic bimaxilar clasic pe film
Radiografie ocluzala maxilara
Radiografie ocluzala mandibulara
Ortopantomografie (radiografie panoramica)
Reprezinta o imagine a dintilor, maxilarului si tesuturilor inconjuratoare, obtinuta prin expunere la radiatii electromagnetice. Radiografia panoramica ofera imaginea intregii danturi si a maxilarului pe un singur film. In timpul procedurii, mecanismul se roteste in jurul capului, in timp ce pacientul este complet nemiscat. Acest tip de radiografie capteaza imaginea unor locuri mai greu accesibile, cum ar fi maselele de minte sau articulatiile temporo-mandibulare. Desi pune foarte bine in evidenta fracturile mandibulare si alte afectiuni in aceasta zona, imaginea panoramica nu este eficienta evaluarea densitatii osoase si a cariilor.
Ortopantomografia este indicata in evaluarea initiala in cadrul planului de tratament, in leziuni osoase sau dinti neerupti, in evaluarea starii parodontale si structura osoasa de sustinere, in vizualizarea molarului 3, in fracturi osoase maxilare sau mandibulare, pentru preimplant in vederea evaluarii inaltimii osoase.
Aceste tipuri de radiografii nu afecteaza starea de sanatate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mica. O expunere medie in timpul unei radiografii dentare este de 1 sau 2 mRem. Pentru o scurta comparatie, este util sa aflati ca orice persoana normala primeste din mediul inconjurator o cantitate de radiatii de 300 mRem in fiecare an, iar doza maxima admisa este de 2. 000 mRem pe an. O tomografie computerizata completa ne expune la 1.000 – 1.200 mRem, iar o mamografie la 100 – 200 mRem.
Precautii speciale sunt indicate doar pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, insa ca o masura de precautie suplimentara, deoarece radiografia dentara are ca tinta exclusiva maxilarul, iar restul corpului este protejat de sortul de plumb. In general femeilor insarcinate nu le este recomandata expunerea la radiatii, in special in primul trimestru de sarcina.
Ortopantomografia este indicata in special in cazul copiilor, deoarece reduce considerabil (cu aproximativ 60%) doza de radiatii si modifica geometria imaginii astfel incat mugurii dintilor permanenti in formare sunt vizibili. Ortopantomografia permite focalizarea frontala, marind gradul de focalizare in zona frontala a dintilor, si incidenta ortogonatl, care modifica emisia de raze, situandu-le perpendicular pe dinte pentru a se evita suprapunerile aproximale ale dintilor.