FA-TI O PROGRAMARE ONLINE! SIMPLU SI RAPID!
Daca nu doresti sa faci o programare online, poti efectua o programare telefonica la 0770178356!
Cancerul de san ramane principala amenintare la adresa sanatatii femeilor din intreaga lume. La originea acestei boli pot sta mostenirea genetica, menstruatia precoce, dar si consumul de alcool, obezitatea şi sedentarismul.
Insă cancerul poate aparea si la femei care au un stil de viata sanatos. De aceea, oncologii insista asupra vizitelor regulate la medic si a controalelor periodice cu ajutorul investigatiilor specifice.
Ce este mamografia?
Mamografia investigheaza glanda mamara si permite depistarea in stadiu precoce a cancerului de san. Ea detecteaza anomalii / leziuni cum care apar sub forma de opacitati sau micro-calcifieri.
Aceasta investigatie poate depista peste 85% dintre tumorile sanului, iar rezultatele sunt mai eficiente daca screeningul este corelat cu examinarea fizica. In anumite situatii, la indicatia medicului, se recomanda ca examinarea mamografica sa fie completata si cu examinarea ecografica a sanului.
Mamografia este o metoda de investigatie ce utilizeaza razele X. Principiul sau consista in a radiografia fiecare san din fata si din profil pentru a vizualiza integralitatea glandei mamare. Dozele efective de iardiere sunt scazute si nesemnificative in raport cu importanta efectuarii acestei investigatii.
Mamografia este indicata:
- Femeilor de peste 40 ani, si trebuie realizata periodic – in general anual sau conform indicatiilor medicului curant sau ale radiologului.
- La descoperirea unui nodul la san, a unei scurgeri anormale a mamelonului, a unei anomalii a pielii sanului sau la aparitia oricaror semne ingrijoratoare ce pot aparea la nivelul sanilor.
- Chiar daca sesizezi o anumita problema doar la un san, este extrem de important sa consulti si sa investighezi imagistic ambii sani! De foarte multe ori leziunile existente in san nu manifesta nici un simptom in fazele de inceput si de aceea ele nu pot fi descoperite decat prin efectuarea acestor investigatii specifice!
FA-TI O PROGRAMARE ONLINE! SIMPLU SI RAPID!
Daca nu doresti sa faci o programare online, poti efectua o programare telefonica la 0770178356!
Cum se desfasoara investigatia?
Examenul trebuie sa se faca in prima parte a ciclului menstrual, adica in primele 7-12 zile ale ciclului, cand sanul este mai putin dens.
Mai intai personalul medical care va efectua investigatia iti va solicita cateva informatii importante pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precis in urma examinarii mamografice. Toate aceste informatii vor fi cuprinse intr-o fisa medicala necesara investigatiei. Este foarte important pentru tine sa raspunzi cat mai corect, exact si detaliat la intrebarile personalului medical.
In timpul examenului: primul san va fi introdus in mamograf si comprimat progresiv, cu delicatete, pentru a minimiza cat mai mult posibil un eventual disconfort. Dupa ce se verifica faptul ca sanul se afla in pozitia corecta, se face scanarea acestuia. Fiecare san va fi scanat de doua ori, in doua pozitii diferite.
Sanul este apoi decomprimat si se reia operatiunea cu cel de-al doilea san.
Examinarea dureaza aproximativ 20 minute. In caz ca te confrunti cu vreo problema in timpul examinarii, nu ezita sa o semnalezi personalului medical.
Este nevoie de o pregatire inainte de examinare?
Inainte de mamografie nu este nevoie de nicio pregatire suplimentara, insa este bine sa tii cont de cateva detalii.
In ziua efectuarii acestei proceduri este indicat sa nu folosesti produse cosmetice pe pielea expusa (creme, lotiuni de corp, parfum etc) si sa nu porti bijuterii. Aceste precautii permit obtinerea unor imagini de inalta acuratete.
De asemenea, este mai practic sa porti o camasa, cu o fusta sau un pantalon, decat o rochie, pentru a te putea dezbraca mai usor. Daca iei anumite medicamente sau urmezi un tratament este indicat sa comunici acest lucru personalului medical in momentul in care iti completeaza fisa.
Trebuie sa semnalezi de asemenea interventiile chirugicale efectuate anterior la nivelul sanilor. Imaginea mamografica poate fi modificata din cauza acestora, chiar daca nu se vad semne cicatriceale la nivelul pielii. De asemenea, daca ai proteze mamare (implant cu silicon de exemplu) trebuie sa mentionezi si acest aspect.
Ia cu tine toate mamografiile si ecografiile mamare pe care le-ai mai facut (documentele radiologice mamare, ecografii etc), la fel si rezultatele altor examene medicale cu privire la analiza sanilor tai (prelevari, biopsii etc).
Analizele efectuate anterior ii permit medicului urmarirea evolutiei sanilor pana la acel moment.
Mamografia este contraindicata pe parcursul sarcinii.