CELE MAI MICI PRETURI DIN BUCURESTI LA INVESTIGATIILE DE TIP DEXA (TEST DE OSTEOPOROZA)
Pentru informatii sau programari va rugam sa sunati la 0770178356!
Ce este Osteodensitometria (DEXA)?
Pe masura ce inaintam in varsta, densitatea osoasa din organismul nostru incepe sa scada.
Osteodensitometria este o investigatie imagistica care masoara densitatea minerala si duritatea sistemului osos prin metoda DEXA.
Scopul procedeului este acela de a determina riscul de fractura si prezenta osteoporozei, o afectiune care produce o fragilitate crescuta a oaselor.
Cine este cel mai predispus?
Boala este mult mai intalnita la femei, fiind corelata cu scaderea secretiei de estrogeni specifica instalarii menopauzei, dar si barbatii pot fi supusi riscului de aparitie al osteoporozei, mai ales daca nivelul de testosteron este scazut. De asemenea, un stil de viata sedentar, consum regulat de tutun si alcool, aport scazut de calciu si vitamina D, probleme de alimentatie (precum anorexie, bulimie) cresc in mod semnificativ riscul de aparitie al osteoporozei.
Procedura le este indicata tuturor femeilor la instalarea menopauzei, barbatilor după 50 de ani, fumatorilor si suferinzilor de boli cronice tratate timp indelungat cu cortizon, copiilor in perioada de crestere care prezintă pozitii vicioase.
Procedura nu este recomandata in cazul gravidelor.
Factori declansatori
Instalarea osteoporozei poate fi determinata si de urmatorii factori:
- fumatul / consumul constant de alcool
- sedentarismul
- determinismul genetic
- aport scazut de calciu si vitamina D
- probleme de alimentatie
- varsta inaintata
- ciclu menstrual neregulat
Osteoporoza poate fi si secundara unor boli: endocrine (hipertiroidie, hiperparatiroidie), boli hematologice (anemie hemolitica, limfoame, leucemii), boli gastrointestinale (sindrom de malabsorbtie, ciroza hepatica), boli renale (insuficienta renala cronica). Osteoporoza postmedicamentoasa apare dupa efectuarea unor tratamente indelungate cu corticoizi, heparina, chimioterapie.
Procedura
Intins pe masa, pacientul este supus unei scanari cu raze X de densitate diferită care strabat osul. Tehnica nu este dureroasa, totul dureaza intre 5 si 15 minute, iar dozele efective de iradiere sunt foarte scazute.
Fasciculul de raze X determină un timp de examinare a pacientului mult mai scurt, iar dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinarii unor pacienţi cu greutati corporale de pana la 162 kg, in timp ce detectorul digital direct tip CZT (cadmiu-zinc-teluriu) permite formarea unor imagini de diagnostic cu rezolutie crescuta.
Procedura se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru sold (col femural), coloana vertebrala lombara, antebrat.
Cum aflu daca am osteoporoza?
Osteoporoza detine un record absolut: este cea mai importanta cauza de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind responsabila pentru aproape 80% din totalul lor.
Avand in vedere faptul ca varsta, menopauza si factorii genetici sunt inevitabili, putem interveni doar asupra stilului de viata, prin adoptarea unui comportament util in prevenirea si ameliorarea osteoporozei.
Cea mai buna si precisa metoda de diagnosticare a osteoporozei in momentul de fata este osteodensitometria (DEXA).
Se trateaza osteoporoza?
Alimentatia antiosteoporoza presupune asigurarea unui aport normal de calciu si vitamina D.
In lipsa calciului, hormonul paratiroidian va actiona asupra oaselor pentru a mentine o concentratie constanta a calciului in sange, demineralizandu-le.
Laptele si produsele lactate sunt o sursa bogata de calciu, dar nu cea mai buna. O sursa fara risc de calciu o constituie vegetalele, cerealele integrale, semintele de susan, mac, nucile, soia, lintea, legumele cu frunze, tofu. Evitati bauturile carbogazoase, produsele bogate in fosfati precum branza topita care cresc riscul demineralizarii osoase.
Sub influenta razelor ultraviolete, pielea poate produce provitamina D, care este apoi transformata in vitamina D activa in ficat si rinichi, rolul ei fiind acela de a creste absorbtia calciului la nivelul intestinului, de a reduce eliminarea calciului in urina si de a-l fixa in oase. Pentru asigurarea necesarului zilnic de vitamina D, este suficienta o expunere la soare de 15 minute a pielii fetei si mainilor, de 3 – 4 ori pe saptamana, in intervalul martie – octombrie.
Din punct de vedere medicamentos, din grupul celor care scad resorbtia amintim calciul, estrogenii, calcitonina, bifosfonatii. Insa, pentru a fi mentinut, osul trebuie sa fie solicitat. Astfel, in profilaxia si tratamentul osteoporozei, exercitiul fizic devine o componenta vitala. Exista numeroase studii care arata ca nivelul de incarcare al osului influenteaza pozitiv cresterea si remodelarea osoasa.
Pentru persoanele care inca nu sufera de osteoporoza sunt indicate sporturile de impact si exercitiile cu purtare de greutate, cum ar fi alergarea, baschetul, tenisul, voleiul, gimnastica aerobica, badmintonul si schiatul, insa exercitiile sunt eficiente atunci cand sunt facute cu regularitate, pe durata scurta si sunt suficient de intense pentru a produce tensiune la nivelul osului.
Pentru pacientii deja afectati de osteoporoza, exercitiile „de impact” sunt contraindicate. Este recomandat mersul pe jos timp de 45 de minute, de trei ori pe saptamana, sau 30 de minute zilnic. Desi nu sunt osteogenetice, inotul si ciclismul pot fi indicate pentru mentinerea in forma si dezvoltarea fortei musculare.
Pentru programari:
Interclinic Bucuresti
Blv. Nicolae Grigorescu nr 41, in Policlinica TITAN, etaj 1, Bucuresti, sector 3
Tel:
0770.178.356
Fax: 031.43.44.725
E-mail: bucuresti@interclinic.ro
Program de activitate:
Luni – Vineri: 8:00 – 20:00