Interclinic Bucuresti: 0770178356
Interclinic Focsani: 0337.401.401
Blog

Computer Tomograf – CT

Ce este computer tomografia?

Tomografia computerizată (CT) este o tehnica imagistica neinvaziva care utilizeaza razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Comparativ cu examinarea ultrasonografică, scanarea computer tomografica ofera o mai mare claritate si prezinta detalii in baza carora medicii radiologi pot diagnostica afecţiuni existente la nivelul organelor interne (ficat, pancreas, inima, plamani, rinichi, creier), oaselor (coloana vertebrala, oasele mainii, piciorului, oasele bazinului), tesuturilor moi (muschi, articulatii) si a vaselor de sange, inclusiv diverse tipuri de cancer.

De asemenea, tomografia computerizata poate fi intrebuintata pentru a interveni tintit asupra unor procese patologice prin mijloace neinvazive sau minim invazive. Cele din urma sunt larg utilizate in patologia degenerativa disco-vertebrala.

Descrierea investigatiei

O tomografie computerizata nu este dureroasa si dureaza, in medie, 15 pana la 45 de minute, dar se poate prelungi pana la 90 minute si este efectuata de catre medic, asistenta sau un tehnician radiolog. Imaginile sunt interpretate de catre un medic radiolog.

Veti fi invitat sa va intindeti pe masa aparatului si vi se va cere sa stati nemiscat pe toata durata investigatiei pentru anu fi afectata calitatea imaginilor achizitionate.

Dacă este necesara folosirea substantei de contrast, aceasta poate fi administrata pe mai multe cai, in functie de zona care se doreste a fi examinata. Astfel, substanta de contrast poate fi administrata intravenos (substanta de contrast pe baza de iod) la nivelul bratului pentru examinarea toracelui, abdomenului sau zonei pelvine, oral, printr-un tub intrarectal sau intravezical, sau se poate injecta la nivelul articulatiilor. In cazul in care examinarea necesita administrarea substantei de contrast intravenos, este necesar sa nu mancati sau sa consumati alcool, cafea, bauturi carbogazoase cu 4 – 6 ore inainte de examinare pentru a se elimina senzatia de voma. De asemenea, la momentul in care va faceti programarea,vi se va indica efectuarea unor analize medicale de al caror rezultat depinde posibilitatea de afi injectata substanta de contrast. Pentru examinarea abdomenului si pelvisului, pacientii vor fi rugati sa bea substanta de contrast sau apa inainte de examinare. Dupa efectuarea investigatiei, pacientul este sfatuit sa bea cat mai multe lichide pentru a grabi eliminarea substantei de contrast.

In situatia in care examinarea presupune si administrarea de contrast rectal (clisma) sau se efectuează in scopul diagnosticarii unor afectiuni enterice, pacientul va primi recomandari pentru evacuarea completa a tubului digestiv.

In timpul procedurii, examinatorul va poate cere sa va tineti respiratia. Chiar si miscarile produse de respiratie pot sa deterioreze calitatea imaginii, in acelasi mod in care o poza nu este clara daca va miscati cand este declansat aparatul.

Contraindicatii si riscuri

Unul dintre neajunsurile computer tomografiei este expunerea la radiatii. Dintre contraindicatiile investigatiei computer tomografice mai enumeram sarcina, alergia la substantele iodate, insuficienta renala si afectiunile tiroidiene. Pacientilor cu insuficienta renala nu li se va administra substanta de contrast intravenos din cauza riscului deteriorarii suplimentare a functiei renale. Pacientii care sufera de diabet si iau medicamente cu numele de Metformina (Meguan, Metformin, Siofor, Metfogama, Diaformin, Diguan, Dipimet) trebuie sa informeze personalul medical inainte de examinare. La fel si pacientii cu tulburari tiroidiene, hepatita si ciroza.

Ulterior examinarii, femeilor care alapteaza le este recomandat sa suspende pentru 24 de ore alaptarea la san. Din cauza riscului de expunere a fatului la radiatii, gravidelor li se recomanda ca alternativa examenul de rezonanţă magnetica, dar numai la recomandarea medicului specialist.

Administrarea substanţei de contrast

Cele mai multe dintre examinarile CT pot presupune administrarea pe cale orala şi/sau intravenoasa a unei substante de contrast pe baza de iod care se foloseste pentru evidentierea diferentei intre diversele tesuturi ale corpului. Cand substanta de contrast este administrata intravenos, pacientii pot resimti senzatii tranzitorii de caldura la nivelul intregului organism (reprezinta un efect normal) si un gust metalic, simptome care dispar rapid, fara tratament. Totusi, daca in timpul investigatiei simtiti efecte care va sunt neplacute si inconfortabile, treebuie neaparat sa le comunicati operatorului (acest lucru este posibil datorita sistemului de comunicare existent intre camera in care va aflati si cabinetul operatorului). Pacientii care prezinta risc de reactie alergica sunt cei cu antecedente de alergie la administrare de iod, diabet, astm bronsic, insuficienta renala si alte alergii. Daca, in primele 24 de ore dupa administrarea intravenoasa a substantei de contrast apar respiratie dificila, umflarea tegumentelor si inrosirea tegumentelor, limbii, gatului, informati imediat medicul curant si specificati-i ca ati efectuat o tomografie computerizata cu substanta de contrast administrata intravenos.

Reactiile alergice minore la substanta de contrast se manifesta in 1 % din cazuri si includ dureri de cap, greata, varsaturi, stranut, umflaturi si eruptii cutanate. Dispar, in general, in 30 de minute dupa administrarea agentului de contrast.

Reactiile alergice severe se manifesta foarte rar, la aproximativ 1 din 10.000 de cazuri si riscul este crescut la pacientii astmatici.

Avantajele computer tomografiei

Computer tomografia are o durata scurta de scanare, este foarte utila in ghidarea procedurilor interventionale sau a radioterapiei si este o investigatie de prima intentie in urgentele traumatice si patologia pulmonara. Mai mult, stabileste in multiple situatii daca este nevoie sau nu de tratament chirurgical ulterior.

Pentru investigatiile standard, costurile metodei sunt mai mici si accesabilitatea superioara comparativ cu examinarea RM. In plus, din punct de vedere al evidentierii structurilor osoase si calcifierilor, tomografia computerizata este superioara examinarii prin rezonanta magnetica.

Parti ale corpului vizate

Tomografia computerizata este un instrument nepretuit in diagnosticarea si tratarea problemelor coloanei vertebrale, a leziunilor osoase si articulare si poate fi o tehnica de masurare a densitatii osoase pentru depistarea osteoporozei.

Mai mult, vorbim despre o procedura care joaca un rol important in detectarea, diagnosticarea si tratarea bolilor vasculare care pot conduce la accident vascular cerebral si chiar moarte. Investigarea sistemului coronarian prin angiografia CT a inimii este o metoda frecvent utilizata.

Tomografia computerizata este utilizata in diagnosticul multor boli abdominale pentru depistarea tumorilor si urmarirea evolutiei lor in timp si pentru explorarea abdomenului acut. Metoda este de prima importanta in patologia traumatica a abdomenului.

La nivelul toracelui, tomografia computerizata investigheaza posibile afectiuni ale plamanilor, inimii, esofagului, ale principalelor vase sanguine (aorta) sau ale tesutului din mijlocul pieptului. La nivelul tractului urinar, tomografia computerizata poate descoperi prezenta pietrelor de la nivelul rinichilor, a blocajelor, tumorilor, infectiilor. O tomografie computerizata mai speciala, denumita urografie CT, poate descoperi prezenta pietrelor de la nivel renal (litiaza renala) sau a prostatei marite de volum (hiperplazie benigna de prostata).

De asemenea, tomografia computerizata poate fi folosita pentru descoperirea tumorilor, hemoragiilor si altor afectiuni hepatice, la nivelul pancreasului, al vezicii biliare si cailor biliare principale, glandelor suprarenale si splinei. Tomografia computerizata se mai foloseste la nivelul membrelor, iar la copii este des folosita in evaluarea malformatiilor congenitale ale vaselor de sange si rinichilor, limfoamelor si neuroblastoamelor (unele dintre cele mai frecvente forme de cancer aparute în copilarie).

В связи с этим редакция SPLETNIK, Студия Topodin, Про-Движение, ЧП – Мелітополь – Запорізька Обл

Previous ArticleNext Article